logo11
NOV
2018

Sevilla bestrijdt wateroverlast met automatisch verlagende drempel OV-FLEX-DV

AQA installeerde samen met haar Spaanse partner Hidrostank een automatisch verlagende overstortdrempel in een grote overstortput in Dos Hermanas. De overstort is onderdeel van een megaproject in deze voorstad van Sevilla voor het bestrijden van wateroverlast. Bij de grootste buien wordt maximaal 22 m3 per seconde (79.200 m3/uur) afgevoerd. De drempel die normaal opstuwend water binnen het riool houdt, daalt bij overstortingen maximaal 0,50 m, waardoor water-op-straat wordt vermeden.

In opdracht van EMASESA (een organisatie vergelijkbaar met Waternet) paste AQA het oorspronkelijke ontwerp van de bijna 6 meter hoge put aan. Door toepassing van de OV-FLEX-DV kon de drempel versmald worden van 15 naar 8,50 m. Tevens is een oplossing verzorgd voor vermindering van de emissie van drijfvuil en grove delen. Wegens de zeer grote debieten kon de in Spanje gebruikelijke zeefinstallatie niet worden toegepast. AQA stelde een drijvend drijflaagschot voor, dat bij normalen opstuwing het vuil binnen de stroomgoot houdt.


de overstortput in Sevilla heeft twee compartimenten met elk een OV-FLEX-DV van 4.25 m

Het systeem functioneert zonder enige toegevoegde energie. De verlaging van de drempel wordt geregeld door de opstuwing in het rioolstelsel door overbrenging van het niveau van een vlotter op de kanteling van de drempel. Door de speciale constructie is er bij overstorting tot een straal van 0,50 m netto nauwelijks verhoging van het niveau (de z.g. energiehoogte).

twee OV-FLEX-DV constructies vormen samen een drempel van 8,50 m

de overstortleiding voor afvoer van 22 m3/sec heeft een diameter van 2500 mm

een drijfvende drijflaagschot houdt vuil in de stroomgoot

bij de extreme verhoging van het waterpeil schuift het drijflaagschot achter de muur

De OV-FLEX-DV (in RVS uitvoering) is geproduceerd in de fabriek van Hidrostank in Noord-Spanje. Hier werd de mechanische constructie eind oktober getest op werking. Bij kleinere debieten treedt geen verhoging boven het drempelniveau op. De grote debieten waarvoor deze constructie gemaakt is, zijn praktisch onmogelijk op volledige technische schaal te testen. Met een kantelbak spoelsysteem kon echter wel het passeren van grote watermassa’s worden gesimuleerd. Hidrostank levert deze kantelbakken voor de spoeling van grote BBB’s. De vloedgolf van 5 m3 (in 1,5 seconde) werd door de OV-FLEX-DV zonder problemen verwerkt, waarbij deze geheel volgens de berekeningen verlaagde.

Beelden van de fabriekstest:


proefopstelling bij Hidrostank

beproeving met 180 m3/u

overstorting van 180 m3 onder opstuwing door verlaging van de drempel

een extreme beproeving: 5 m3 wordt gelost in 1,5 sec

3 m3/sec leidt door de automatische verlaging tot minder dan 100 mm verhoging

Neem contact op voor meer informatie.

lees meer 

pdficon_large  Productinformatie OV FLEX-DV