logo11
MEI
2014

Veel interesse bij demobezoek aan werkende CSO-PAS overstortzeef

Verslag van het referentiebezoek aan werkende overstortzeef in Heumen

2014_04_10 - Heumen Demo - 70

Op 10 april bezochten medewerkers van gemeentes en ingenieursbureaus de randvoorziening BBB Heumen. Deze is in 2013 uitgebreid met een overstortput met zeefinstallatie type CSO PAS pump action screen van AQA. Hierdoor worden alle vaste delen met een zeer hoog rendement verwijderd, zodat het overstortende water een minimale vuilvracht heeft.

Toelichting van de uitvoering

Gemeente Heumen wilde extra reiniging doen van het water dat over de externe drempel overstort uit een berging van 165 m3, vooral om te zorgen dat het water zo schoon mogelijk en zonder grove delen in een helofytenveld stroomt. Propluvia werd ingeschakeld om de mogelijkheden te beoordelen en een ontwerp te maken. Helaas paste de zeef niet binnen de bestaande randvoorziening. Daarom is besloten de zeef in een aparte put achter de randvoorziening te plaatsen.

Werking

Het overstortende water komt in de extra overstortput. Het vuil wordt hierin onder de gebogen zeef met perforatie Ø6 mm tegengehouden; de jetpomp perst een krachtige stroom water langs de geperforeerde zeefplaat, waardoor de tegengehouden delen van de zeef verwijderd blijven en de doorlaatcapaciteit gehandhaafd wordt. Met het venturi spruitstuk aan de pomp wordt tevens lucht aangezogen: dit maakt de straalstroom sterker en zorgt voor intensieve beluchting van het overstortende water.

Uitvoering

In het kader van ‘Het nieuwe bouwen’ is de zeefput in korte tijd gerealiseerd in samenwerking tussen Gemeente Heumen, Betonindustrie De Hamer voor de betonnen elementen en AQA / Propluvia voor de maatwerk uitwerking, levering en de (grotendeels prefab) montage van de zeefinstallatie inclusief jetpomp.

REF - Heumen Demo - schone zeef_edited-1

 

Ideale demo omstandigheden

De specifieke situatie in Heumen met een aparte put achter het BBB maken het mogelijk om de zeefinstallatie in werking te zien zonder de noodzaak om het gehele bergbezinkbassin met water te vullen. Op de film die tijdens het bezoek gemaakt is, is goed te zien hoe de jetpomp in werking treedt net voordat het water het drempelpeil bereikt. De krachtige straalstroom zorgt voor verwijdering van het tegengehouden vuil en ook de intensieve beluchting is goed te zien.

Onderstaande film toont de werking van CSO PAS in Heemskerk.


 
Voor meer informatie over rendementsberekening, ontwerp en uitvoeringskosten kunt u contact opnemen met ons kantoor.