logo26
JUL
2019

Project in de Botlek: extra veiligheid met speciale afsluiters

AQA leverde in de Botlek afsluiters voor een onderwater toevoer van havenwater. Dubbele veiligheid wordt geboden met 2 tandem schuifafsluiters, gemonteerd op de twee toevoeren. Voor onderhoud is voor dit project een speciaal afneembaar keerschot ontworpen. Dit laatste heeft ook in de bouwfase van het project dienst gedaan om de achterliggende ruimte kurkdroog te houden.

De tandemschuiven zijn een product van Befu Umwelttechnik uit Duitsland, dat door AQA in Nederland wordt vertegenwoordigd. Befu levert wereldwijd maatwerk afsluiters en fabriceerde voor Nederland ook al bijzondere maatwerk oplossingen, o.a. de waterkeringschuiven voor Crèvecoeur (tussen Maas en Dieze) en droogzetschotten voor het gemaal bij de sluizen in het Wilhelminakanaal.

De nu geleverde tandem schuifafsluiters zijn een combinatie van twee standaard afsluiters, te weten een tussenflensafsluiter 800x800mm en een wandafsluiter. Deze zijn met adaptor stukken gekoppeld en aan de muur gemonteerd.

Voor het keerschot t.b.v. een sparing van 2×1 m heeft AQA in samenwerking met Beuker SP de klep van een grote terugslagklep aangepast, o.a. met extra versterkingen voor de waterdruk en om het schot afneembaar te maken. Dit schot is gecombineerd met een RVS wandconsole met voorzieningen voor afdichting en knevelen van het schot.

twee tandemschuiven naast elkaar (800x800mm)

tussenflensschuif en opbouwschuif hebben aparte aandrijvingen

gekneveld afsluitschot

wandconsole voor het schot

Neem contact met ons op voor informatie over maatwerk afsluiters.

 voor productinformatie klik hier